Guest artist
Milica Mrvić & Peter Flanek
Milica Mrvić & Peter Flanek
Kada nam ponestane inspiracije za ukuse mi pitamo našu decu za savet. I kada nam kažu Banana lešnik nemamo izbora sem da ga napravimo.
Uveče očistite nekoliko štapića vanile i ostavite da prenoće u mleku. Ujutru uzmete 200 jaja, svako operete, dezinfikujete i odvojite žumanca od belanaca. Napravite i karamel, pa sve to pomešate i napravite sladoled. Onda preberete orah izdvojite najbolje polutke (dva puta, svaki put druga osoba, da budete sigurni). Karamelizujete ih i razdvajate ih rukama dok je karamel još vreo, a zatim ih ubacite u pripremljeni sladoled. A ako Vas sve ovo mrzi da radite, dođite kod nas na Krem brule sa karamelizovanim orasima. Ako ga nema ni kod nas, pročitajte recept ponovo.
Sladoled od kafe počinje rečenicom "Napravi mi dvesta espresa, molim te.". U Ovci ga vole samo oni koji nisu zaduženi za pravljenje kafe.
Braon puter sa borovnicom dobijamo tako što prvo kuvamo puter na niskoj temperaturi, da proteini mleka počnu da se zagrevaju. Oni tada dobijaju tamno braon boju (odatle i ime) čime se iz putera izvlače slatkaste arome orašastog voća, idealne za slaganje sa slabo pečenim biftekom. Ili borovnicom.
Orah je klasičan ukus, ali novina je u tome što se za pripremu ne koristi pasta, već sveži orasi. Zato sladoled nema glatku teksturu, već podseća na poslastice koje su spremale naše bake. Volimo da verujemo da naš sladoled od oraha vraća sećanje na detinjstvo, kada smo prstima skidali ostatke fila od oraha sa ivica šerpi.
Susam kafa sa čokoladnim zrncima kafe je nastala zbog jedne Ane, koju je svakoga dana mučila dilema – da li pojesti sladoled od kafe ili od susama? Eto, zaslužila je da dobije svoj ukus, danas Ovcin prepoznatljivi unikat.
Za sladoled od Maka neophodno je da mak bude samleven što sitnije i da do nas dođe što pre nakon mlevenja, dok je još topao, jer je tada najbolji za korišćenje. Naš dobavljač maka je jedan mlin već uništio pokušavajući da nam ostvari ove želje, a trenutno uništava i drugi. Ne znamo da li toliko veruje u nas, ili koristi mak i na neke druge načine, pa mu je svejedno.
Malo je ukusa koje smo prekopirali od drugih, samo jedan zapravo. Na početku smo pravili sladoled od kikirikija ali, moramo priznati, bio je malo dosadan i ne baš popularan. Onda smo videli da naše kolege iz jedne američke sladoledžinice prave Kikiriki sa perecama u čokoladi. I tako je jedan dosadan ukus postao jedan od najzanimljivijih u Ovci. Nećemo reći od kog smo majstora maznuli ideju, ali ako pogodite njegovo ime, dobijate porciju sladoleda na naš račun.
Zvezdasti anis se savršeno slaže sa ukusima mleka i čokolade u sladoledu, pa smo napravili ukus Straćatela sa zvezdastim anisom. Čega smo se sve naslušali prilikom poručivanja ovog ukusa bolje da ne pričamo.
Za ukus Kruška u mleku sa orasnicama smo probali svaku orasnicu u gradu, neke su zaista odlične, a onda smo odlučili da ih pravimo sami. Zašto bismo išli jednostavnim putem, kada postoje komplikovaniji i lepši?